HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

„Az utazó magyarok eledele”- a gulyás

2010.09.22. 23:29 badtaste

A gulyás nevezetű étel hallatán a magyar ember rögtön éhes lesz, nem beszélve az európai népekről, akik évszázadok óta ismerik a gulyást, mint hungaricumot. Sokan úgy vélik, hogy ma már kiveszőben van az eredeti magyar gulyás, hiszen helyébe lépett a gulyásleves és a pörkölt, amely már egyre kevésbé őrzi az eredeti gulyás jellegzetességeit.

A gulyás elsősorban, főként az Alföldön élő pásztorok körében terjedt el. A gulyás szó jelentése alapvetően magát a gulyát ( a szarvasmarhacsordát) legeltető pásztort jelenti.

A gulyás étel elnevezése feltehetően ahhoz kötődik, hogy a gulyások ették és marhahúsból készült.

Az alföldi magyar állattenyésztésről elsősorban a magyar szürkemarha jut eszünkbe. Valóban, az eredeti gulyás ennek az állatnak a húsából készült. Talán ezért is vált különösen jellegzetes hungaricummá, hiszen maga az állat is annak számít.

Később, illetve más tájegységeken elterjedt a juhtenyésztés is, így volt olyan gulyás is, amely birkahúsból készült és szintén ősi múltja van.

Elképzelhető, hogy ez táji jellegzetesség is, a pásztorok olyan húsból készítették, amilyen állatokkal foglalkoztak. De Magyarországon - és itt az Alföldön kell maradnunk, hiszen onnan indult ki az étel készítése - a birka kevésbé volt elterjedt, mint a szürkemarha, így feltételezhetjük, hogy az eredeti gulyás inkább marhahúsból készülhetett.

Az étel első szöveges előfordulását 1787-re datálják, de a pásztorok ezt az ételt már ősidők óta készítették, első szöveges előfordulása idején már régóta használt volt.

Eme magyar étel elterjedése főként a 19. századhoz kötődik. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején kezdett igazán elterjedni a gulyás illetve a gulyásleves. Rengeteg írásos emlékünk van azokból az időkből, és számos osztrák receptet is találhatunk az „ungarische gulasch”-ról. Elterjedésének egyik oka az lehetett, hogy abban az időben a nemesség egyfajta magyarságprogramot hirdetett, a nemzeti öntudat felébresztését szorgalmazták.

A magyar szürkemarha és maga a gulyás, amelyet a pásztorok feltehetően nem csupán 1790-től készítettek, valódi ősi magyar ételnek számított. Ekkoriban tehát ilyen szemlélettel felkapták, mint hazai jellegzetességet.

A mai gulyás már leginkább a leves formára szorítkozik, pedig sok, számunkra alapvető összetevője semmiképpen sem lehetett hozzávalója az eredeti gulyásnak, hiszen például a burgonyatermesztés Magyarországon csupán az 1850-es évek után terjedt el.

A másik gulyással egyenértékűnek tartott étel a pörkölt, amely szintén eltér az eredeti recepttől. Ám abban a néprajzkutatók is egyetértenek, hogy a gulyás fő jellegzetessége a hús paprikával, sóval, hagymával való ízesítése.

Szirmai Antal címben idézett híres mondata 1804-ből származik, ő még az eredeti gulyás receptjét írja le nekünk, hiszen pásztoroktól tanulta azt…

Szólj hozzá!

Címkék: pörkölt gulyás magyaros nemzeti ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr402316675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása