HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Szörpölődve

2010.09.28. 09:00 badtaste

Ha szeretnénk megőrizni a nyári gyümölcsök ízeit, két alapvető módszer közül választhatunk, egyik a befőzés, másik a szörp készítés. Ezúttal szörp főzés rejtelmeibe tekinthetünk bele. Hiszen ki ne szeretné a hűs gyümölcsös italokat, pláne ha igazi friss gyümölcsből, házilag készítettük el. És ha magunk főzzük a szörpöket, könnyen a tartósítószer, és akár a cukor használatát is kikerülhetjük.

Először is az alapanyagok kiválasztására kell igen nagy gondot fordítanunk. Csak olyan gyümölcsöket válasszunk ki a szörp készítéshez, amelyek ízig-vérig frissek, egy-két romlott darab már könnyedén tönkre teheti munkánkat.

A szörp készítéshez és a befőzéshez mindig a szezon végén érdemes hozzálátni, hiszen ekkor kaphatóak a legérettebb, legszebb gyümölcsök, nem beszélve arról, hogy ebben az időszakban nagyobb a cukor és vitamintartalmuk. Azonban, ha nem találjuk elég édesnek a gyümölcsöket, vagy mindenképp valamilyen édesítőszerrel szeretnénk dolgozni, érdemes a kristálycukor helyett nádcukrot, vagy mézet használni.

A boltban kapható lekvárok és szörpök nagy százaléka tartósítószerrel készül, pedig a nélkül is elkészíthetőek, és tartósíthatóak. A dolog titka csupán annyi, hogy az üvegeket gondosan fertőtleníteni kell.  Ehhez forró vizet, vagy esetleg alkoholt használhatunk. Ha elmulasztjuk a fertőtlenítést, a gombák és baktériumok egy-két nap alatt penésztelepet varázsolnak a nagy gonddal elkészített finomságokból, úgyhogy soha ne hagyjuk ki ezt a lépést.

Az üvegeket először mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy nagyobb edényben forraljunk vizet, abba tegyük bele az üvegeket. Az üvegeket és a fedőket legalább negyed órán keresztül forralnunk kell. Mikor ezzel készen vagyunk, csöpögtessük le az edényeket, de soha ne törölgessük el a konyharuhával, mert azzal újabb baktériumok kerülhetnek az edényre.

Nyers és főzött szörpök


Nyers szörp készítése

Először a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval ledaráljuk, természetesen különválasztva a magvakat. Amennyiben nincs ilyen gyümölcsdarálónk, az egyszerű paradicsomdaráló is megteszi, de ez után mindenképpen szűrjük át a levet, amit kaptunk. A darálás után kapunk egy nagy adag gyümölcslevet, ehhez kell hozzáadnunk fél liter lehűtött forralt vizet, és gyümölcs fajtánként, egy kilogramm gyümölcsöt véve, 0,3-0,5 kg nádcukrot. Ezt kóstolással tudjuk legjobban megállapítani, ha édesebb a gyümölcs, kevesebb nádcukrot adunk hozzá. Egy napra hűvös helyre tesszük pihenni a kapott szörpöt, és néha megkeverjük, hogy a cukor minél könnyebben feloldódjon. A következő nap töltsük ki a szörpöt sterilizált üvegbe, és celofánnal zárjuk le úgy, hogy két réteg celofán közé tegyünk egy kis tartósítószert, így az közvetlenül nem érintkezik a szörppel, és az sokáig friss marad.

Főzött szörp készítése

Ha főzött szörpöt készítünk, nem kell ledarálni a gyümölcsöket, de azért nem árt, ha összetörjük, ezzel is kicsit csökkentünk a főzési időn. A sűrű gyümölcsmasszához 0,7-1 liter vizet adunk, és egy kiló gyümölcshöz 0,3-0,5 kiló nádcukrot. Ez után lassú tűzön forraljuk a szörpöt, majd a forrástól számított 5 perc után el is kezdhetjük beletölteni a sterilizált üvegekbe. Az üvegeket mindig az eredeti fém, és nem a műanyag kupakjával zárjuk le, és érdemes a fejük tetejére állítani őket, hogy vákuum alakuljon ki az üvegben, majd száraz dunsztba helyezzük.

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs italok üdítő szörp frissítő

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr342324350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása