HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Tejbegríz és tejberizs – a gyermekek kedvence

2010.10.09. 12:34 badtaste

Miért szeretik annyira a gyerekek a tejbegrízt? A kérdésre nincs egyöntetű válasz, ezek puszta tények, a tejbegrízt mindenki szereti.

Ha saját általános iskolás emlékeimre gondolok, mindig az jut eszembe, milyen őszinte lelkesedéssel tudunk örülni annak, ha tejbegríz volt a menzán. Ez amolyan egyöntetű egyetértés volt. Nem volt vita, mint a spenót-vagy-sóska kérdésben, a tejbegríznek mindenki mindig ugyanannyira örült, mindenki megette, és mindenki szeretett volna repetázni.

Valószínűleg a tejbegríz titka pusztán annyi, hogy édes, és egyszerű, és legtöbbször kakaó van a tetején. Mindez pont elég egy gyereknek ahhoz, hogy ne kelljen könyörögni neki, hogy fogyassza el az ebédet.

A tejberizs sokban hasonlít a tejbegrízre, mégis a gyermekek szemében valahol hátrébb kullog. Talán, mert nem annyira pépes, mint gríz változata.  Mindenesetre nem csak Magyarországon, de szerte Európában igen népszerű a tejből, rizsből készített édesség. Angliában és Belgiumban inkább rizspuding néven fut, de a cseh, a francia, a szlovák és a román konyhában ugyanúgy megtalálhatjuk különböző változatait.

Mind a tejbegrízt, mind a tejberizst feldobhatjuk kakaóporral, fahéjjal, friss gyümölcsökkel. Alább találnak is néhány receptet. A tejberizs remek desszertnek, és biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a gyermekek fogják szeretni, általában a felnőttek is ugyanolyan szívesen fogyasztják.

Tejbegríz

Hozzávalók:
 

  • fél liter tej
  • 5 dkg cukor
  • 25 dkg búzadara


Először feltesszük a tejet melegedni, és beletesszük a cukrot. Mikor elkezd fehéredni a teteje, lassan, folyamatosan kevergetve beleszórhatjuk a búzadarát. Csak úgy kerülhetjük el, hogy összecsomósodjon a búzadara, ha folyamatosan kevergetjük.

Ha mégis megtörténne a baj, ne ijedjünk meg, húzzuk le a tűzről az edényt, és kézi habverővel keverjük el a csomókat. Vannak olyan gyerekek, akik egyébként kifejezetten szeretik a csomós tejbegrízt. Ha szeretnénk kicsit felhigítani, adjunk hozzá tejet, a főzés végén úgyis beszívja a dara, és még besűrűsödik. Akkor van kész a tejbegríz, ha újra felforr, és bugyogni kezd.

Variációk tejbegrízre:
 

  • fahéjas tejbegríz
  • lekváros tejbegríz
  • kakaós tejbegríz ( a klasszikus)
  • Tejberizs
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 1 liter tej
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia


A vízben folyamatos kevergetés mellett felpuhítjuk a rizst, közepes hőfokon, majd, mikor már elforrt a víz, megsózzuk egy kicsit, és ráöntjük a tejet. Gyakran kevergetve addig főzzük a rizst a tejben, míg nagyjából teljesen megpuhul. Ne hagyjuk, hogy a rizs teljesen beszívja a tejet, mert akkor túl száraz lesz a tejberizs. Mikor állni hagyjuk még úgyis beszívja a tejet főzés nélkül is. Mikor elérte a kívánt állagot, belekeverjük a cukrot, a vaníliát, és állni hagyjuk egy órát.

Variációk tejberizsre:

 

  • lekváros, kakaós, fahéjas
  • mazsolás tejberizs
  • gyümölcsös tejberizs
  • tejberizs gyümölcsompóttal

Szólj hozzá!

Címkék: tej rizs tejberizs tejbegríz gríz

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr262357973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása