HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Egy kis krumpli történelem

2010.11.07. 22:10 badtaste

A krumpli egyik legősibb eledelünk, a történelem ínségesebb időszakaiban is a legtöbben hozzájutottak eme egyszerű és laktató táplálékhoz. Termesztése nem igényel nagyobb figyelmet, rengeteg féleképpen felhasználható, sütve, főzve, pürésítve fogyasztjuk. De nézzük meg, micsoda történelmet járt be ez a növény.

A krumpli nem volt mindig olyan jó ízű, ehető és édes, mint manapság. Azok az ősi fajták például, amik Dél-Amerikában teremtek, legtöbbször még sütés és főzés után is igen keserűek voltak. Az a fajta, amelyik az Andokban terjedt el, a rövid nappalokhoz, a chilei pedig a hosszú nappalokhoz alkalmazkodott. Sokak szerint a mai modern krumpli a chilei fajtából származik, mert az ottani körülménye hasonlítottak leginkább az európai környezeti adottságokhoz.

Arról azonban mindezidáig elfeledkeztünk, hogy nem csak Amerika és Európa játszott igen nagy szerepet a burgonya történetében, de a Kanári –szigetek is. Egy XV. századi leírás szerint ugyanis Dél-Amerika után itt jelent meg először a burgonya. A szakértők szerint ezen a területen inkább az andoki variánst kezdték termeszteni.

De mivel nem voltak bizonyosak a szigetbeli krumpli eredetében, ezért egy amerikai tudós, David Spooner kutatásba kezdett a kanári-szigeteki krumpli eredetéről. Spooner arra a megállapításra jutott, hogy a krumpli megjelenésének idejében mind az andoki, mind a chilei fajta megtalálható volt a szigeten, így az a legvalószínűbb, hogy az európai krumpli e kettő fajta keveréke.

Bizonyos régészeti lelete azt bizonyítják, hogy Dél-Amerikában már hétezer évvel ezelőtt fogyasztottak krumplit, ami lássuk be, igen nagy idő. A krumpli aztán a spanyol hódítók által került be Európába, némi összerabolt arany és ezüst társaként, az 1570-es évek környékén.

A krumpli azonban nem élvezett nagy népszerűséget a kezdeti időszakban, főleg mivel a legtöbben a mérgező levelét fogyasztották el. De szerencsére egy francia gyógyszerésznek, Antoine Augustine Parmentier-nek köszönhetően aztán hamar nagyobb népszerűséget kapott a krumpli. Ő XVI. Lajos francia király gyógyszerésze volt, és hamar meggyőzte a királyt a krumpli termesztéséről, így az a nép körében is hamar népszerűvé vált.

Magyarországon a XVIII. század környékén terjedt el a krumpli, mikor is II. József úgy döntött, adókedvezménnyel támogatja a krumpli termesztést. Érdekesség, hogy a magyar nyelvben a krumpli először földi körte, vagy földi alma néven terjedt el.

Burgonyaleves

Hozzávalók:
 

  • 4 db nagyobb burgonya
  • 3 közepes póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 leveskocka
  • 6 csésze víz
  • só, bors


Először a póréhagymát tisztítjuk meg és felvágjuk vékony szeletekre. A krumplit meghámozzuk és felaprítjuk. Veszünk egy nagyobb edényt, kis olajon megpirítjuk a fokhagymát, és a póréhagymát, nagyjából 10 percig, folyamatosan kavargatva, hogy nehogy odaégjen. Ez után felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a leveskockát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forrás után még 15-20 percig főzzük.



 

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya krumpli főzelék chips sültkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr142421210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása