HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Zserbó

2010.11.18. 21:41 badtaste

Magyarországon a kávéházak története és hagyománya igen régi múltra tekint vissza. Írók és költők napi találkahelyei voltak ezek, ahol nem csupán egy jó kávé vagy tea elfogyasztása volt a cél, de mindeközben komoly irodalmi, politikai vitákat folytattak hazán nagyjai.

A napi kapcsolattartás igen fontos volt a számukra, így folyamatosan naprakészek lehettek a legfrissebb hírek terén, és azokat rögvest meg is vitatták.

A Zserbó cukrászda volt az egyike ezeknek a híres kávézóknak. Ám nem csak a kávézók és azok kulturális jelentősége igen jelentős, de cukrászatilag is Magyarország világelső, olyan nyalánkságokkal ajándékoztuk meg a világot, mint a Dobos-torta, a Rigó Jancsi, az Eszterházy-torta, vagy a konyakmeggy. És természetesen a Zserbó.

A Zserbót Kugler alapította. Remek cukrászmesternek tartották, aki maga is sokáig besegített a sütemények készítésében, az a legenda járta, hogy mindig is kézzel verte a habot. Ám üzleti érzéke nem volt annyira jó, de szerencséjére a Párizsi Világkiállításon összetalálkozott Monsieur Gerbeaud-val, és meghívta őt Magyarországra, hogy nézzen körül. Az úr elfogadta a meghívást, és olyannyira megtetszett neki Budapest, a kultúra, a Duna, meg az itteni emberek, hogy végül egész életében itt maradt.

Gerbeaud Genfben született, Franciaországban járt egy hosszabb cukrásztúrán, igen sok tapasztalatot szerzett a cukrászmesterség területén szerte a világon, mégis Budapest mellett döntött. A két márkanév, Kugler és Gerbeaud együtt dolgozott jó darabig, ugyanis Kuglernek nem volt családja. Ezért választotta utódjául  Gerbeaud Emilt, akinek öt lánygyermeke született. 1949-ben aztán a család felvette a Vörösmarty nevet, ekkor már Eszter asszony vezette a cukrászdát.

Ő vezette a céget akkor is, mikor az államosítás miatt az a nép tulajdonába került, ám ekkor úgy Eszter úgy döntött, inkább összecsomagol, és tizenegy cukrászával együtt elhagyták az országot és Dél- Amerikába menekültek. Magukkal vitték szaktudásukat, és receptjeiket, ezzel egy igen szép korszak zárult le a magyar cukrászat történetében. Aztán 95’-ben egy német cég vette át a cukrászda vezetését, akik visszaállították eredeti pompáját.

Zserbó recept

Hozzávalók:

A tésztához:
20 kanál liszt
1 db tojás
1 db sütőpor
1 deci étolaj
8 kanál cukor
fél ráma
egy kis tej
A töltelékhez:
35 dkg darált dió
1 citrom héja
25 dkg cukor
1 üveg sárgabarack lekvár
Csokoládémázhoz a tetejére:
15 dkg cukor
1 katica étcsokoládé
2 evőkanál kakaó

A lisztbe beletesszük a sütőport és összemorzsoljuk a zsiradékkal. Beletesszük a cukrot, azzal is összekeverjük. Ez után jön a tojás, és annyi tej, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Három cipót formálunk, és kisodorjuk a tepsi nagyságára. Kikenjük a sütőlapot, és rátesszük az első tészta lapot, majd erre jön a baracklekvár.

Ezt megszórjuk a cukorral és citrommal ízesített dió felével. Erre a rétegre jön a második tészta lap, arra megint a lekvár, és a maradék dió, ízesítve. A harmadik lappal zárjuk le a süteményt. Megböködjük hegyes villával, hogy ne púposodjon fel, majd 30-35 perc alatt arany barnára sütjük. Ha ész, hagyjuk kihűlni, közben elkészíthetjük a csokoládé öntetet.
Öntet

Egy dl vizet felrakunk főni, összekeverjük a cukrot a kakaóval, és mikor forr a víz, beleöntjük. Mikor már összekap, beletörjedjük a csokoládét, és a kihűlt tésztára öntjük.

Szólj hozzá!

Címkék: süti sütemény zserbó

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr342458129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása