HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Gyors, laktató falatok – a gyros

2010.09.26. 13:48 badtaste

Ha gyrost szeretnénk enni, igazán nem kell messzire mennünk, szinte a világ minden pontján, minden második utcasarkon találunk egy görög gyorséttermet, ahol szívesen kiszolgálnak minket. Pitában, vagy tálban? Csirkével, vagy marhával? Csípőssel, vagy anélkül? Hagyma mehet? Itt fogyasztja, vagy elviszi? Mindössze ezeket a kérdéseket kell általában megválaszolnunk, és máris élvezhetjük a görög ízeket.

De mire ez a nagy népszerűség? Tíz-húsz évvel ezelőtt nem volt akkora divatja a gyrosnak, vagy más néven emlegetve, kebabnak. Aztán valahogy mindenki kedvence lett, és öreg-fiatal, férfi-nő kedvére fogyasztja. A gyros titka valószínűleg a hozzávalókban rejlik, hiszen csupa-csupa olyan összetevőt tartalmaz, ami általában mindenki kedvence. Frissen sütött, gazdagon fűszerezett hússzeletek, saláta, paradicsom, káposzta, hagyma, mindez alaposan leöntve valamely ízletes szósszal. És a gyros mindig jólesik, jó ebédnek, vagy egy délutáni találkozón, de semmiképp nem ajánlott első randevúra. Annál inkább ajánlott egy átmulatott éjszaka után, mikor fáradtan hazafele bandukolva csak arra tudunk gondolni, de jó is lenne enni valamit. Nem véletlen tehát, hogy a görög gyorséttermek közül a legtöbb éjszaka is nyitva tart, és gyakran több vevőt számlálnak a napnak ebben a szakában, mint nappal.

A gyros másik különlegessége, hogy a hússzeleteket egy függőlegesen forgó hosszú nyársara tűzik rá, azon forognak egész nap, és mindig csak azt a réteget vágják le – általában egy hosszú kardszerű késsel – amelyik már ropogósra sült. Így a hússzeletek egyik oldala ropogós lesz, a másik három pedig finom puha. A görög „gyros” szó forgást jelent, amely az étel speciális elkészítésére utal. A török konyha „döner kebabnak” nevezi a szintén hasonlóan elkészített gyorsételt, de valamiért a világban inkább a görög megfelelő, a gyros terjedt el.

Az eredeti gyrost birkahússzeletekből készítették, de manapság ez kiment a divatból, Nyugat-Európában főleg csirkéből, marhából, sertésből, pulykából készítik a gyrost manapság.  A klasszikus gyros húst nem is tudjuk otthon elkészíteni, hacsak nem maradt ránk egy, a korlátozott számban gyártott NDK termékből, amely egy háztartási gyros-sütő gép volt, és „AKA elektrik” névre hallgatott. A rendszerváltás után azonban nyoma veszett, így, ha otthon szeretnénk gyrossal megörvendeztetni a családot, vagy a vendégeket, kénytelenek vagyunk serpenyőben kisütni a hússzeleteket. De nézzünk is meg egy receptet.

Pita


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dl langyos víz
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só


Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, azután a cukorral és a sóval együtt hozzákeverjük a liszthez, és vizet adunk hozzá, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk. Majd ha ezzel megvagyunk, a tésztát beletesszük egy tálba, letakarjuk, és egy órát kelesztjük. Az egy óra után kicsit belisztezett kézzel nagyjából 10-12 golyót formálunk a tésztából, majd ismét pihenni hagyjuk, nagyjából negyed órát. Bemelegítjük a sütőt, a belisztezett gömböket pedig egy, másfél cm vastagságúra nyújtjuk ki. A tepsit is belisztezzük, és úgy tesszük bele a pita-lapokat, hogy az a fele legyen felül, ami eddig alul volt. 3 perc sütés után, mikor a közepe elkezd púposodni, meg is fordíthatjuk. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, ránézésre azonban könnyen megállapíthatjuk, hogy olyan állagú-e, mint a már említett görög éttermekben.

Töltelék csirkével

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell
  • 6 evőkanál olaj
  • 15 dkg paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi pirospaprika
  • 4 teáskanálnyi gyros-fűszerkeverék
  • só, bors
  • kakukkfű


Az olajban összekeverjük a paprikát, a gyros fűszerkeveréket és az apróra zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A csirkehúst előzőleg felcsíkozzuk a már ismert nagyságra, és beáztatjuk ebbe a pácba, lehetőleg egy egész éjszakát állni hagyjuk. Készítésnél melegítsük fel a serpenyőt, és olaj nélkül, hirtelen, süssük meg rajta a pácban állott hússzeleteket, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és még 5-10 percig süssük.  A kapott tölteléket a pitába töltjük. Adhatunk még hozzá friss hagyma szeleteket, lila káposztát, saláta leveleket, ízlés szerint.

Joghurtos szósz

Hozzávalók:

  • 2 dl joghurt
  • 2 kiskanálnyi kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kiskanál gyros-fűszerkeverék


A fokhagymát apróra zúzzuk, majd a kaporral együtt a joghurtba keverjük. Sóval, és a fűszerkeverékkel ízesítjük, és kész is a gyros öntetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: gyros görög csípős pita

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr362324291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása