HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

A tonhal

2010.10.05. 21:57 badtaste

Emlékszem, gyermekkoromban a tonhal volt az egyetlen halfajta, amit szívesen fogyasztottam, vagy úgy is mondhatnánk, hogy egyáltalán megettem. Valószínűleg azért, mert nincs benne szálka, de emlékeim szerint az előre elkészített, fagyasztott hal rudacskák kifejezetten a kedvenceim közé tartoztak.

Később is, mindmáig, a panírozott, kisütött tonhal (szigorúan majonézes krumpli salátával tálalva) az egyik abszolút favorit. Ennek az oka igen egyszerű: mert olyan finom!

De utánajárva azt is megtudtam, hogy a tonhal rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amire szüksége van a szervezetünknek. Ez persze engem külön jó érzéssel tölt el, és további tonhal-fogyasztásra bíztat.

Nézzük tehát, mi is ezek a tápanyagok. A tonhal elsősorban kitűnő proteinforrás, és emellett olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a szelén, magnézium, potasszium, B1,- B3, B6 vitaminokat, illetve omega 3 esszenciális zsírsavakat.

Utóbbiakról azt érdemes tudni, hogy nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, de az nem képes magától előállítani, ezért kénytelen a különböző táplálékokból kinyerni.

Ezért fontos tehát, hogy minél több olyan ételt fogyasszunk, amely esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Másik változata az omega-6, amelyet kukorica vagy olívaolajból kaphatunk meg legkönnyebben. 

Általában táplálkozásunk során sokkal könnyebben jutunk omega-6 zsírsavakhoz, ám ha nem jutunk elég omega-3-hoz, könnyebben elkaphatunk gyulladásos betegségeket, amik aztán krónikus megbetegedéshez is vezethetnek. Ezért fontos tehát, hogy fogyasszunk elegendő omega-3 zsírsavat is, és az egyik legjobb forrása ennek a tonhal.

Elég hetente kétszer fogyasztanunk tonhalat, már azzal jelentősen növelhetjük szervezetünk omega-3 szintjét.  Ez az esszenciális zsírsav szabályozza a szívritmust, így segít megakadályozni az érfalon képződő lerakódásokat, ezzel kerülhetjük el legjobban a gyulladásos megbetegedéseket.

Az omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás csökkenti a magas vérnyomást.

A tonhal tartalmaz szelént is, ami fontos antioxidánsnak számít, ez pedig elengedhetetlen a megfelelő májműködéshez.

A rendszeresen halat fogyasztók körében általánosan sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések előfordulása.

És mindemellett, mint azt már említettem, a tonhal igen finom, általában a gyermekek is nagyon szeretik. Könnyű, finom táplálék, bátran variálhatjuk tésztával, zöldségekkel, rizzsel, vagy akár már az említett rántott módszerrel is. Manapság bárhol könnyen hozzájuthatunk tonhal konzervhez is, ami könnyű reggelikhez kenyérrel is nagyon finom.

Tonhal saláta

Hozzávalók:

  • 2 tonhalkonzerv
  • 5 paradicsom
  • 1 doboz kukorica
  • 25 trappista sajt
  • 1 fej lilahagyma
  • só, bors


Szűrővel lecsepegtetjük a tonhalat, majd apróra felvágjuk a paradicsomot, a hagymát és a sajtot.  Beletesszük ezeket egy nagy tálba, majd hozzáadjuk a kukoricát meg a tonhalat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Személy szerint fokhagymás pirítóssal ajánlom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr92348167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása