Miért szeretik annyira a gyerekek a tejbegrízt? A kérdésre nincs egyöntetű válasz, ezek puszta tények, a tejbegrízt mindenki szereti.
Ha saját általános iskolás emlékeimre gondolok, mindig az jut eszembe, milyen őszinte lelkesedéssel tudunk örülni annak, ha tejbegríz volt a menzán. Ez amolyan egyöntetű egyetértés volt. Nem volt vita, mint a spenót-vagy-sóska kérdésben, a tejbegríznek mindenki mindig ugyanannyira örült, mindenki megette, és mindenki szeretett volna repetázni.
Valószínűleg a tejbegríz titka pusztán annyi, hogy édes, és egyszerű, és legtöbbször kakaó van a tetején. Mindez pont elég egy gyereknek ahhoz, hogy ne kelljen könyörögni neki, hogy fogyassza el az ebédet.
A tejberizs sokban hasonlít a tejbegrízre, mégis a gyermekek szemében valahol hátrébb kullog. Talán, mert nem annyira pépes, mint gríz változata. Mindenesetre nem csak Magyarországon, de szerte Európában igen népszerű a tejből, rizsből készített édesség. Angliában és Belgiumban inkább rizspuding néven fut, de a cseh, a francia, a szlovák és a román konyhában ugyanúgy megtalálhatjuk különböző változatait.
Mind a tejbegrízt, mind a tejberizst feldobhatjuk kakaóporral, fahéjjal, friss gyümölcsökkel. Alább találnak is néhány receptet. A tejberizs remek desszertnek, és biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a gyermekek fogják szeretni, általában a felnőttek is ugyanolyan szívesen fogyasztják.
Tejbegríz
Hozzávalók:
- fél liter tej
- 5 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
Először feltesszük a tejet melegedni, és beletesszük a cukrot. Mikor elkezd fehéredni a teteje, lassan, folyamatosan kevergetve beleszórhatjuk a búzadarát. Csak úgy kerülhetjük el, hogy összecsomósodjon a búzadara, ha folyamatosan kevergetjük.
Ha mégis megtörténne a baj, ne ijedjünk meg, húzzuk le a tűzről az edényt, és kézi habverővel keverjük el a csomókat. Vannak olyan gyerekek, akik egyébként kifejezetten szeretik a csomós tejbegrízt. Ha szeretnénk kicsit felhigítani, adjunk hozzá tejet, a főzés végén úgyis beszívja a dara, és még besűrűsödik. Akkor van kész a tejbegríz, ha újra felforr, és bugyogni kezd.
Variációk tejbegrízre:
- fahéjas tejbegríz
- lekváros tejbegríz
- kakaós tejbegríz ( a klasszikus)
- Tejberizs
- Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 2 dl víz
- 1 liter tej
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília esszencia
A vízben folyamatos kevergetés mellett felpuhítjuk a rizst, közepes hőfokon, majd, mikor már elforrt a víz, megsózzuk egy kicsit, és ráöntjük a tejet. Gyakran kevergetve addig főzzük a rizst a tejben, míg nagyjából teljesen megpuhul. Ne hagyjuk, hogy a rizs teljesen beszívja a tejet, mert akkor túl száraz lesz a tejberizs. Mikor állni hagyjuk még úgyis beszívja a tejet főzés nélkül is. Mikor elérte a kívánt állagot, belekeverjük a cukrot, a vaníliát, és állni hagyjuk egy órát.
Variációk tejberizsre:
- lekváros, kakaós, fahéjas
- mazsolás tejberizs
- gyümölcsös tejberizs
- tejberizs gyümölcsompóttal