HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

Holland sajtok

2010.09.24. 22:25 badtaste

Ha Hollandiára gondolunk a tulipánok, és a sajt jut először eszünkbe. Hollandia ugyanis a sajtok igen széles választékát gyártja és kínálja a világnak, nem csak napjainkban, de a régebbi időben is egész Európa sokat tanult tőlük a sajt készítés kultúrájáról.

A sajtkészítés története igen régi időkre nyúlik vissza, és nem Hollandiában kezdődött, hanem az ókori Görögországban, ahol már a kezdeti időkben is szívesen készítettek különböző tejtermékeket, amik aztán a hétvégi piacok nagy kedvencei, legkeresettebb termékei lettek. A görögök főleg juh- és kecsketejet használtak sajtkészítéshez, míg manapság inkább pasztörizált tehéntejet használunk. Tulajdonképpen a sajtkészítési technikák nem sokat változtak az évszázadok során, mai napig hasonló módszerekkel dolgozunk.

A sajtok igen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, amelyek létfontosságúak szervezetünknek. Az aminosav tartalma jó hatással van az anyagcsere folyamatokra, a kalcium pedig csontjainkat erősíti, amire minden korosztálynak szüksége lehet. Ha rendszeresen fogyasztunk sajtokat, könnyen megelőzhetjük a csontritkulást, ami napjaink egyik népbetegsége. Különösen ajánlott tehát a sajtfogyasztás a terhesség és a szoptatás időszakában is.

A holland sajtok közül a félkemény sajtok közé tartozó Gouda és Edami a legismertebb, és nem csak Hollandiában, de szerte a világon, Magyarországon is. Az Edami sajtot igen nagy mennyiségben gyártják Hollandiában, nevét Edam kikötővárosáról kapta. Innen szállították a tengerészek a finom sajtot szerte a világba, a Balti és a Mediterrán környékére, sőt, az Újvilágba is. Eredetileg az Edami sajt gömb alakú volt, és a külső felülete piros színűre volt festve, tömege fél kg-tól, 10-12 kg-ig mozgott. Manapság leginkább hasáb vagy rúd alakban találjuk meg az üzletekben.

Az Edami sajt mindig sima felületű, festett, mosott sajtoknak nevezzük azt a típust, amelybe tartozik. Ha belevágunk, csupán 5-6 borsó nagyságú lyukat találunk benne, de ez nem probléma, az Edami ilyen típusú. Az Edami sajt omlós, lágyabb, mint a jól ismert Trappista sajtok, kissé édeskés ízű. Ez azért van, mert az Edami mosott sajt, a gyártás során leeresztik a savó egy részét utómelegítéskor, és meleg vízzel pótolják. A kicsit érettem Edami fajták azonban lehetnek egészen pikáns ízűek is. Ezt a fajtát leggyakrabban hidegtálakhoz, salátákhoz használják fel, vörös és fehérborral egyaránt nagyon ízletes, Magyarországom főleg a Somlói Olaszrizlinget, vagy pezsgőt ajánlanak hozzá.

A másik leghíresebb holland eredetű sajt a már említett Gouda, ami egy Rotterdam mellett fekvő városról kapta a nevét, ez volt ugyanis a sajt legnagyobb piaca. Eredetileg legömbölyített korong alakban gyártották, Magyarországon az 1970-es években kezdték el gyártását, Mosonmagyaróváron. A Gouda sok mindenben hasonlít az Edami sajthoz, ez is mosott, festett sajt, ám íze sokkal markánsabb, és kifejezetten zsíros sajtnak számít. Vágásfelületén több, nagyobb lyukat találunk, mint az Edami sajtban. A fiatalabb Gouda sajtok finom, édeskés, lágyabb ízűek, de az érettebbek már markánsabbak. A Gouda sajtokat magukban is fogyaszthatjuk, de a konyhában mind meleg ételek, mind hidegtálak készítésekor kellemes íz hatást érhetünk vele. Szintén fogyasztható vörös és fehérborral, a szakértők leginkább a Pannonhalmi Chardonay-t, és a Somlói Hárslevelűt ajánlják hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia sajt ínyenc

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr692321352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása