HTML

Pizzarendelés

Nem csak pizzarendelés, de átfogó, izgalmas kalandozás a gasztronómia világában.

Friss topikok

  • sompalinka: Egy szép kis pálinka történelem, kivonatosan, ugyanakkor valóban a hagyományokról a tradícióról sz... (2010.11.07. 08:02) Egy kis pálinkatörténelem

Linkblog

A pezsgő

2010.10.01. 00:00 badtaste

A pezsgő az úri mulatságok elengedhetetlen kelléke volt. Ma ez hasonlóképpen történik, hiszen a pezsgőt általában ünnepi alkalmakkor isszuk. Kitűnő ajándék egy ünnepi lakomára, egy romantikus estére, vagy ha valami különleges alkalom kapcsán ülünk asztalhoz.

Ma már kevésbé sorolhatjuk a luxustermékek sorába, hiszen egy középkategóriás pezsgő, sőt a minőségi pezsgők egy része is megfizethető a hétköznapi ember számára.

A régi időkben a pezsgőzés a gazdagok kiváltsága volt. Ez mintegy hagyományként maradt ránk, ugyanis attól, hogy a pezsgő megfizethető termék lett továbbra is úgy maradt meg, mint úri ital. Ha sorra vesszük fontos ünnepeinket, számos esetben arra jutunk, hogy bizony pezsgőbontással ünnepeltük meg.

Szilveszterkor még ma is a gazdagság jelképe, azért iszunk feltétel nélkül pezsgőt, hogy az újévben gazdagok legyünk.

A pezsgőt, – ahogyan számos érdekes ételt, italt is – véletlenül fedezték fel a 17. században. Eredetileg a franciákhoz kötődik, nevezetesen Don Perignon-hoz, egy francia szerzeteshez, aki viasszal és fadugóval látta el a borosüveget, ami aztán újabb erjedésnek indult.

A pezsgő titka tehát az erjesztésben van. A bor egy újabb erjesztési folyamaton esik át, ami már a palackban történik. A jó pezsgő lényege a megfelelő hőmérsékletű pince, ahol az élesztővel, cukorral és likőrrel kiegészített bor hónapokig, vagy akár évekig érlelődik a palackban. Az erjesztés után a seprőtelenítés következik, különböző eljárásokkal. Ettől kitisztul az ital az erjesztés során visszamaradt anyagoktól.

A pezsgő eredetileg édes volt, ma már készítenek szárazat is. A száraz pezsgő első előfordulása az 1870-es évekre tehető, az angol arisztokrata házak számára készült. Ma három pezsgőfajta közül válogathatunk: száraz, fél-édes, édes.

A pezsgőt hamisítják is. Az eredeti pezsgő a fent leírtak szerint készül, két erjesztési folyamaton esik át. Ami nem így készül, az csupán utánzat. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, hiszen rá van írva. Az eredeti: „hagyományos erjesztés” felirattal van címkézve.

A leghíresebb pezsgőgyártó vidék Champagne, ahol az éghajlati körülmények lehetővé teszik a minőségi pezsgő előállítását. Az ízesített borokat, ezen a vidéken évekig, pontosabban három évig erjesztik. A bortermesztésnek és a pezsgő gyártásának is megfelelő a hűvös champagne-i időjárás.

A magyar pezsgők közül a leghíresebb a Törley József által magyar honban gyártott champagne- típusú pezsgő. Törley József miután Reimsben kitanulta a pezsgőgyártás minden fortélyát, 1882-ben gyárat alapított Budafokon. Francia minta szerint kezdte el a pezsgőgyártást, francia kollégáival, a bort Etyekről hozatta. Exportálta pezsgőjét emellett nagy elismertségre tette szert az országban is. Törley József 1907-ben halt meg.

1944-ben a háború alatt tönkrement a gyár, majd újraindult, de kevesebb sikerrel.

1949-ben államosították, majd 2005-ben alakult meg a Törley Pezsgőpincészet Kft.
 

Szólj hozzá!

Címkék: bor szilveszter pezsgő italok szőlő üdítő frissítő

A bejegyzés trackback címe:

https://pizzarendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr382335966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása